Lenen voor het dividend: interestaftrek of niet?

De fiscus meent dat interesten op een lening aangegaan om dividenden uit te keren, per definitie niet fiscaal aftrekbaar zijn. Het zijn immers uitgaven die niet zijn aangegaan om inkomsten te verwerven, een centrale voorwaarde uit het Wetboek van de inkomstenbelastingen. Het Hof van Cassatie ziet dat anders.

Lees meer

Uitstel van betaling werkgeversbijdragen tot 15 december 2020

Toen midden maart de regering de eerste coronamaatregelen nam, waren die vooral bedoeld om de liquiditeitspositie van particulieren en bedrijven te vrijwaren. Naarmate de tijd vorderde en de pandemie afzwakte werden enkele tussenkomsten gestopt of afgezwakt. Andere maatregelen moesten de ondernemingen helpen bij de relance. Het uitstel van betaling van RSZ-bijdragen is één van het laatste type.

Lees meer

Is ten onrechte aangerekende btw aftrekbaar?

Werken in onroerende staat, verricht door een btw-plichtige aan een andere btw-plichtige, kunnen met verlegging van heffing gefactureerd worden. Met andere woorden, de aannemer rekent de btw niet aan, maar de klant neemt de btw zelf op in zijn aangifte en trekt die (in de mate van het toegestane) ook weer af. Maar wat als de aannemer tóch btw aanrekende?

Lees meer

Verhoging minimum belastbare winst: wanneer is er sprake van recidive?

Als een vennootschap haar aangifte niet of te laat indient, voorziet de wet in een minimale belastbare winst waarop belastingen moeten betaald worden. Bij recidivisme worden deze sommen verhoogd. Een recente circulaire omschrijft wanneer er sprake is van “herhaling”.

Lees meer

Welke alarmbelprocedure toepassen in vennootschappen opgericht voor het WVV?

Uw vennootschap werd opgericht vóór 1 mei 2019. Uw boekjaar sluit af op 31 december 2019. Welke alarmbelprocedure geldt voor u? De oude uit de vennootschappenwet (W.Venn.) of de nieuwe van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)?

Lees meer

Op zoek naar de juiste CO2-uitstoot van mijn auto

Er waren tijden dat de fiscale ‘toestand’ van uw voertuig afhankelijk was van de zogenaamde fiscale PK’s, een cijfer dat bepaald werd door parameters zoals gewicht en cilinderinhoud. Vandaag is de CO2-uitstoot van uw voertuig allesbepalend. Waar vindt u die? En is het de goeie?!

Lees meer

Staatswaarborg voor kortetermijnkredieten tijdens COVID-19

Met een staatswaarborg wil de regering de negatieve effecten van het coronavirus op de economie beperken. Banken kunnen sinds 1 april 2020 kortetermijnkredieten met een overheidswaarborg verlenen aan gezonde bedrijven en zelfstandigen met een eenmanszaak die betalingsproblemen ondervinden door de coronacrisis.

Lees meer

Vennootschapsbelasting: voorafbetalingen in coronatijden

Eén van de fiscale coronamaatregelen die we het ganse jaar in de gaten moeten houden, is op 3 april bekendgemaakt. Het gaat om de voorafbetalingen voor vennootschappen. Om uw liquiditeitspositie tijdens de maanden maart tot mei/juni te beschermen, werd het voordeel voor de voorafbetalingen van de twee laatste kwartalen opgetrokken.

Lees meer

Tijdelijke optionele regeling voor algemene vergaderingen door COVID-19

Een volmachtenbesluit voert tijdelijk versoepelingen en keuzemogelijkheden in zodat vennootschappen dit jaar op een rechtsgeldige wijze een algemene vergadering kunnen organiseren zonder de dwingende regels ter bestrijding van COVID-19 te overtreden. Het betreft een optionele regeling. De vennootschappen mogen dus steeds het gewone recht toepassen, weliswaar zonder afbreuk te doen aan de dwingende regels ter bestrijding van COVID-19.

Lees meer

De algemene vergadering anno 2020: waar moet u aan denken?

Ook onder het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen is de algemene vergadering van de vennootschap nog steeds één van de belangrijkste jaarlijks weerkerende gebeurtenissen. En net zoals onder de oude wetgeving gaat deze vergadering gepaard met enig formalisme.

Lees meer

De gevolgen van Brexit in de Belgische inkomstenbelastingen

Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU. De Brexit was een feit. Dankzij een overgangsregeling wordt het VK nog tot 31 december 2020 gelijkgesteld met een lidstaat van de Europese Unie. Voor sommige zaken in de inkomstenbelastingen is er echter geen overgangsregeling terwijl voor andere aspecten de overgangsregeling net weer langer zal duren dan 31 december 2020. Een overzicht.

Lees meer

Brexit: nieuwe situaties op vlak van de btw

Het is, mede door het coronavirus, uit het dagdagelijks nieuws verdwenen, maar de Brexit is een feit en heeft nu en in de nabije toekomst heel wat gevolgen … onder meer op het vlak van btw.

Lees meer