• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Vriendenaandeel of winwinlening: Vlaamse ondernemingen kunnen kiezen
  • Eén aandeelhouder in NV en BV: het kan maar …
  • Rekening-courant: maximum rentevoet bekend

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy

Tijdelijke optionele regeling voor algemene vergaderingen door COVID-19

Een volmachtenbesluit voert tijdelijk versoepelingen en keuzemogelijkheden in zodat vennootschappen dit jaar op een rechtsgeldige wijze een algemene vergadering kunnen organiseren zonder de dwingende regels ter bestrijding van COVID-19 te overtreden. Het betreft een optionele regeling. De vennootschappen mogen dus steeds het gewone recht toepassen, weliswaar zonder afbreuk te doen aan de dwingende regels ter bestrijding van COVID-19.

De afwijkingen op het vennootschapsrecht zijn van toepassing op de vergaderingen die plaatsvonden, of hadden moeten plaatsvinden, tussen 1 maart en 3 mei 2020. Een verlenging na 3 mei 2020 is mogelijk al ook dan de normale regels voor bijeenroeping, werking en stemming van de vergadering (AV) onmogelijk kunnen worden gevolgd.

Verschillende opties

organisatie van een AV op afstand volgens het volmachtenbesluit

organisatie van een AV op afstand volgens artikel 7:137 WVV, ook zonder statutaire machtiging daartoe

uitstel van een AV.

Voor wie?

alle vennootschappen, verenigingen en rechtspersonen die beheerst worden door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en zijn voorgangers

de rechtspersonen met een orgaan van bestuur of een algemene vergadering die hun bestaan danken aan een bijzondere wet of bijzonder reglement.

Bestuur laat vergadering doorgaan op afstand

Het bestuursorgaan van een vennootschap of vereniging kan beslissen dat de algemene vergadering tóch zal doorgaan, maar dat de leden alleen vooraf mogen stemmen op afstand of via volmacht. Ook al laten de wet en de statuten dat niet toe. De stem- en volmachtendocumenten mogen dan met alle mogelijke middelen bezorgd worden: per e-mail, via scan of via fotokopie. Het bestuur kan daarvoor een termijn opleggen.
Het bestuursorgaan mag zelf één of enkele volmachthouders aanwijzen, zodat de eigenlijke vergadering in beperkte kring kan doorgaan.
Het bestuur kan ook de fysieke aanwezigheid op de vergadering verbieden als de anti-coronamaatregelen niet nageleefd kunnen worden. Al zijn er hier uitzonderingen, bv. voor de commissaris, de volmachthouder of de notaris indien er een authentieke akte moet worden opgesteld.
Het bestuur kan bepalen dat op de vergadering alleen schriftelijke vragen mogen worden gesteld, dat de schriftelijke vragen vooraf moeten worden ingediend, dat de bestuursleden die vragen alleen schriftelijk zullen beantwoorden, enz.
Bijeenroepingen die al verstuurd of bekendgemaakt zijn, kunnen gewijzigd worden zonder dat de bijeenroepings- of deelnemingsformaliteiten moeten herbegonnen worden.
Bestuursraden kunnen ook schriftelijk gehouden worden (unanimiteit nodig) of via elektronische communicatiemiddelen die bijvoorbeeld teleconferencing mogelijk maken (met gewone meerderheid), zelfs als de statuten dat verbieden.

Bestuur kiest voor uitstel van vergadering

De algemene vergadering uitstellen is een andere optie, zelfs als de algemene vergadering al werd bijeengeroepen. Genoteerde vennootschappen moeten dit uitstel aankondigen op hun website en via een persbericht. De andere vennootschappen 'via het meest geëigende middel in het licht van de omstandigheden'. Bijvoorbeeld via de website, via e-mail, of als men niet over een e-mailadres beschikt via de post.
In de huidige stand van zaken kunnen vennootschappen waarvan het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december hun jaarlijkse algemene vergadering - ongeacht de datum die in de statuten staat - uitstellen met maximaal tien weken bovenop de periode van zes maanden die in het WVV is voorzien, d.w.z. tot uiterlijk 8 september 2020.
De uitgestelde vergadering wordt behandeld als een nieuwe vergadering op het vlak van bijeenroeping, melding van deelneming, volmachten, stemming per brief en andere modaliteiten.
Vergaderingen die bijeengeroepen werden omdat het nettoactief negatief dreigt te worden of negatief geworden is, en vergaderingen die bijeengeroepen worden op vraag van de commissaris of een groep van aandeelhouders of leden, kunnen in de regel niet uitgesteld worden.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Vriendenaandeel of winwinlening: Vlaamse ondernemingen kunnen kiezen 30.03.2021
Lees meer
Eén aandeelhouder in NV en BV: het kan maar … 26.03.2021
Lees meer
Rekening-courant: maximum rentevoet bekend 19.03.2021
Lees meer
Belastingvrije loonbonussen steeds beter ingeburgerd 09.03.2021
Lees meer
Bijklussen in 2021 01.03.2021
Lees meer
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben 24.02.2021
Lees meer
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten 22.02.2021
Lees meer
Nieuwe steunmaatregel: vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor opleiding van werknemers 18.02.2021
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb