• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Vierdaagsewerkweek geen hoogvlieger
  • Zo scoort u met uw b2b-webshop
  • Financiële metrics om in het oog te houden om cashflowproblemen voor te blijven

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy
  • Vacature

Welke alarmbelprocedure toepassen in vennootschappen opgericht voor het WVV?

Uw vennootschap werd opgericht vóór 1 mei 2019. Uw boekjaar sluit af op 31 december 2019. Welke alarmbelprocedure geldt voor u? De oude uit de vennootschappenwet (W.Venn.) of de nieuwe van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)?

Verschillen

In feite zijn er niet zo'n grote verschillen tussen de oude en de nieuwe alarmbelprocedure.
Onder de oude vennootschappenwet moesten de bestuurders de alarmbelprocedure opstarten van zodra het netto-actief van de vennootschap daalde onder de helft van het maatschappelijk kapitaal.

In het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) maakt men een onderscheid tussen de BV (en de CV) aan de ene kant en de NV aan de andere kant.

In een BV is het bestuursorgaan verplicht de alarmbelprocedure te starten als één van de twee volgende testen een rood licht doet afgaan:

het netto-actief dreigt negatief te worden of is het geworden (balanstest),

het is niet meer zeker dat de vennootschap volgens de redelijkerwijs te verwachten ontwikkelingen in staat zal zijn nog minstens twaalf maanden haar schulden te voldoen naarmate ze opeisbaar worden (liquiditeitstest).

Deze balans- en liquiditeitstest gelden trouwens ook bij vermogensuitkeringen zoals dividenden.

In een NV is de alarmbelprocedure van toepassing als het netto-actief gedaald is tot minder dan de helft van het kapitaal. Bijkomend geldt dat als het netto-actief gedaald is tot een vierde van het kapitaal, één vierde van de stemmen van de algemene vergadering voldoende is om de ontbinding van de vennootschap goed te keuren (zie hierna).

Sinds 1 januari 2020

Het WVV trad in werking op 1 mei 2019. Voor vennootschappen die toen al bestonden, treedt het wetboek in werking in verschillende fases waarvan 1 januari 2020 meteen al de belangrijkste datum was. Op die datum traden de zogenaamde “dwingende” bepalingen in werking. De regels inzake de alarmbelprocedure zijn van dwingende aard zodat u ze sinds 1 januari 2020 moet toepassen.

In de praktijk worden de testen gedaan bij het opstellen van de jaarrekening maar dat hoeft niet. Het bestuursorgaan moet de testen ook doen als uit omstandigheden redelijkerwijze kan afgeleid worden dat de testen een negatief resultaat kunnen geven. Bijvoorbeeld bij een commerciële tegenslag of een belangrijke schade. En dus is het bestuursorgaan eigenlijk al sinds 1 januari 2020 verplicht om de test of testen te doen als dat nodig zou zijn.

Wat moet het bestuursorgaan doen?

Als uit de testen blijkt dat het fout loopt, dan moet het bestuursorgaan de aandeelhouders verwittigen. Concreet moet het orgaan 2 zaken doen.

Aan de ene kant moet het bestuursorgaan de algemene vergadering binnen de 2 maanden bijeenroepen om hetzij te besluiten tot de ontbinding van de vennootschap, hetzij maatregelen voor te stellen om de vennootschap verder te kunnen zetten.
Aan de andere kant moeten de bestuurders, als ze de verderzetting van de vennootschap zien zitten, in een bijzonder verslag uitleggen welke maatregelen ze voorstellen om de continuïteit van de vennootschap te verzekeren.
Opgelet: als het bijzonder verslag van het bestuursorgaan ontbreekt, dan is het besluit van de algemene vergadering sowieso nietig.

Zoals hierboven al gesteld, is het opstellen van de jaarrekening vaak de “trigger” voor de testen. De jaarrekening moet opgemaakt worden enkele weken vóór dat ze voorgelegd wordt aan en op de algemene vergadering. Gebruikelijk moet de jaarrekening minstens 15 dagen vóór de vergadering aan de aandeelhouders voorgelegd worden. Voor bepaalde types vennootschappen (zoals beursgenoteerde vennootschappen) kan dat langer zijn. Hou er rekening mee dat de termijn van 2 maanden verbonden aan de balans- en liquiditeitstest, begint te lopen, niet op het moment van de algemene vergadering en zelfs niet op het moment dat de jaarrekening wordt voorgesteld. De termijn begint te lopen van zodra het bestuursorgaan vaststelt dat één van de testen niet wordt gehaald ... en dat is meestal nog iets vroeger dan het moment dat de jaarrekening wordt voorgesteld.

Enkele nieuwigheden onder het WVV

Er zijn nog andere nieuwigheden ten aanzien van de oude alarmbelprocedure.
In eerste instantie kunnen derden niet langer de ontbinding van een BV vorderen als het eigen vermogen zou dalen tot beneden het bedrag van het wettelijke minimumkapitaal. Dat kon en kan nog steeds wel bij de NV! Daar staat wel tegenover dat als de procedure niet werd gevolgd (bijvoorbeeld omdat de algemene vergadering niet werd bijeen geroepen), er een vermoeden is dat schade geleden door derden geacht wordt voort te vloeien uit het ontbreken van de bijeenroeping. Tegenbewijs is toegelaten.

Een tweede wijziging is dat als het bestuursorgaan de alarmbelprocedure heeft toegepast, het orgaan gedurende de twaalf maanden na de bijeenroeping niet meer verplicht is de algemene vergadering om dezelfde reden opnieuw bijeen te roepen. Dit betekent eigenlijk dat er een periodieke jaarlijkse verplichting is om te oordelen of de alarmbelprocedure moet gestart worden.

Algemeen wordt aangenomen dat de alarmbelprocedure onder het WVV zeker niet eenvoudiger geworden is. In de NV blijven we werken met de netto-actieftest maar in de BV komt er de liquiditeitstoets bij waardoor het bestuursorgaan verplicht wordt om permanent te oordelen over de levensvatbaarheid van de onderneming.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Vierdaagsewerkweek geen hoogvlieger 29.09.2023
Lees meer
Zo scoort u met uw b2b-webshop 21.09.2023
Lees meer
Financiële metrics om in het oog te houden om cashflowproblemen voor te blijven 18.09.2023
Lees meer
In 6 stappen naar een groen wagenpark voor uw bedrijf 13.09.2023
Lees meer
Fiscus verduidelijkt praktische aspecten belastingvermindering voor laadpalen elektrische auto's 13.09.2023
Lees meer
30 september 2023: deadline om in 2022 betaalde EU-btw terug te vragen 04.09.2023
Lees meer
Belastingvermeerdering vermijden? Vergeet uw voorafbetaling niet! 01.09.2023
Lees meer
Kmo's geen voorstander van afschaffing ziektebriefje 30.08.2023
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb