Voordeel van alle aard van de woning van dag tot dag berekend

De administratie heeft haar regels gewijzigd voor de berekening van de waarde van het voordeel wanneer een werknemer of bedrijfsleider gratis een onroerend goed ter beschikking krijgt, maar slechts voor een gedeelte van het jaar over het goed beschikt. Het bedrag van het voordeel mag dan in verhouding tot het gebruik worden verminderd. Dat wordt vanaf nu niet meer per maand berekend, maar van dag tot dag.

Gratis woning ter beschikking = voordeel van alle aard

Wanneer een werknemer of bedrijfsleider van zijn werkgever/vennootschap een woning ter beschikking krijgt, krijgt hij daarmee een voordeel van alle aard. Dat voordeel is uiteraard belastbaar.

Als de werknemer slechts een deel van het jaar over de woning beschikt

Als de werknemer of bedrijfsleider niet gedurende het hele jaar over de woning kan beschikken, heeft dat uiteraard invloed op de waarde van het voordeel. De waarde van het voordeel wordt aangepast in verhouding tot de tijd dat de betrokkene het goed werkelijk ter beschikking had = pro rata.

Van dag tot dag berekend

In haar circulaire van 19 december 2016 heeft de administratie besloten de pro rata van dag tot dag te berekenen.

Voorbeeld

Jan is zaakvoerder van zijn eigen bvba. Vanaf 4 juni 2017 krijgt hij van zijn vennootschap gratis beschikking over een woning. Het voordeel van alle aard voor deze woning bedraagt 1.500 EUR voor wie er het hele jaar over beschikt. Jan beschikt echter slechts over een gedeelte van 2017 over de woning: van 4 juni tot 31 december = 211 dagen.

Het voordeel voor 2017 wordt dan: 1.500 × 211/365 = 867,12 EUR.

Stel dat Jan pas vanaf 19 juni 2017 over de woning zou kunnen beschikken. Dan heeft hij de woning 196 dagen ter beschikking in 2017 en wordt het voordeel: 1.500 × 196/365 = 805,47 EUR.

Verschil met vroeger

Tot eind 2016 werd het pro rata berekend in functie van het aantal maanden van het gebruik. Wanneer de belastingplichtige de zestiende van de maand de beschikking had over de woning, werd die maand meegeteld, anders niet.
Als we teruggrijpen naar het voorbeeld, zien we hoe de oude berekeningswijze verschilt van de nieuwe.

Voorbeeld

Als Jan vanaf 4 juni 2017 de woning ter beschikking heeft:  op de zestiende van de maand beschikt hij over de woning dus de maand juni wordt meegeteld. Het voordeel bedraagt 7/12 van 1.500 = 875 EUR.

Als  Jan pas vanaf 19 juni 2017 over de woning zou kunnen beschikken. Dan heeft hij de woning niet ter beschikking op de zestiende van de maand en wordt juni niet meegeteld. Het voordeel bedraagt 6/12 van 1.500 = 750 EUR.

Als de werknemer/bedrijfsleider voor de zestiende van de maand de woning ter beschikking krijgt, doet hij een klein voordeel met de nieuwe berekeningswijze.

Als de werknemer/bedrijfsleider pas na de zestiende van de maand de woning ter beschikking krijgt, doet hij een nadeel met de nieuwe berekeningswijze.

Vanaf wanneer?

De belastingplichtige kan ervoor kiezen de nieuwe berekeningswijze al toe te passen voor de aanslagjaren 2015 tot 2017.