• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Zo bewaart u in 2023 beter de balans tussen werk en vrije tijd
  • Hoe u met een doordacht voorraadbeheer concurrenten de loef afsteekt
  • Uw goed voornemen voor 2023? Stap over op elektronische facturatie

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy
  • Vacature

Bedrijfswagens: het voordeel zal nooit meer dalen

De berekening van het voordeel van alle aard voor de bedrijfswagen is onder meer afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig tegenover de ‘gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark’. Die gemiddelde uitstoot ging in 2018 en 2019 naar omhoog waardoor het voordeel kleiner werd. Door een nieuwe wet kan dat niet meer.

Berekening van het voordeel van alle aard

De formule voor de berekening van het belastbaar voordeel van alle aard verbonden aan een bedrijfswagen is: cataloguswaarde x CO2-percentage x 6/7 x leeftijdspercentage

De cataloguswaarde is de prijs die voor het voertuig betaald moet worden, inclusief BTW en inclusief eventuele opties, maar zonder rekening te houden met enige korting.

Het leeftijdspercentage: het 'voordeel' daalt ook naarmate het voertuig ouder wordt. Per jaar gaat er 6% af. U begint dus met 100%, het jaar erna 94%, dan 88%. En zo tot het minimum: 70%.

Ten slotte is er het CO2-percentage (of CO2-coëfficiënt). Dat percentage bedraagt standaard 5,5%.
Deze 5,5% moet u verhogen of verlagen naargelang de CO2-uitstoot van het voertuig hoger of lager is dan de gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark in de 12 maanden voor oktober van het jaar vóór het belastbaar tijdperk.
Voor de inkomsten van 2021 kijkt u naar de gemiddelde uitstoot van oktober 2019 tot september 2020. Geen nood: die norm wordt jaarlijks in de loop van december bekendgemaakt.
Voor inkomstenjaar 2021 bedraagt de gemiddelde uitstoot:

102 g/km voor voertuigen met een benzine-, LPG- of aardgasmotor; en

84 g/km voor voertuigen met dieselmotor.

Dat is een daling ten aanzien van vorige jaren. In 2020 waren de gemiddelden resp. 111 g/km en 91 g/km. en in 2019, resp. 107 g/km en 88 g/km.

Voor elke gram CO2 dat uw voertuig onder of boven het gemiddelde zit, wordt het standaardpercentage van 5,5% verhoogd of verlaagd met 0,1%. Het percentage moet tussen 4% en 18% liggen. Heeft uw diesel-voertuig bijvoorbeeld een CO2-uitstoot van 100, dan is het CO2-percentage gelijk aan 5,5 + [0,1 x (100 - 84)]. Dus 5,5 + 1,6: het CO2-percentage is 7,1%.

Ten slotte voorziet de wet ook nog dat het voordeel niet lager mag zijn dan 1.370 euro (voor inkomstenjaar 2021).

Lager voordeel bij een hogere gemiddelde CO2-uitstoot

In 2019 en 2020 steeg de gemiddelde CO2-uitstoot met als gevolg dat voor voertuigen met gelijke CO2-uitstoot het voordeel daalde. Dat was natuurlijk niet wat de regering voor ogen had toen ze de nieuwe berekeningswijze invoerde. De voornaamste reden voor de stijging van de gemiddelde CO2-uitstoot is wellicht de toename van het aantal SUV's en gelijkaardige voertuigen op ons wegennet.

Voor 2021 daalde het gemiddelde wel, maar het is niet uit te sluiten dat de volgende jaren die CO2-uitstoot weer zal dalen.
Daarom werd recent een wet ingevoerd die moet beletten dat de gemiddelde CO2-uitstoot weer kan stijgen. De wet bepaalt dat vanaf inkomstenjaar 2021:

De referentie-CO2-uitstoot van het betrokken jaar niet hoger mag zijn dan die van het voorgaande jaar.

Als de gemiddelde CO2-uitstoot lager is dan de waarde van het voorgaande jaar, zal men de meest recente gebruiken in de berekeningsformule.

Is de nieuwe waarde hoger dan de waarde van het voorgaande jaar, dan blijft men de referentiewaarden van het voorgaande kalenderjaar gebruiken.

Hoewel het niet helemaal uit te sluiten valt, is de kans dat de gemiddelde CO2-uitstoot weer zal stijgen eerder klein. Met de nieuwe aangekondigde maatregelen zullen de bedrijfswagens steeds meer elektrisch worden. Daardoor zal de CO2-uitstoot een sterke duik maken. Voor werknemers en bedrijfsleiders betekent dit dat het belastbaar voordeel van de wagen die ze hebben, even fors omhoog zal gaan.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Zo bewaart u in 2023 beter de balans tussen werk en vrije tijd 19.01.2023
Lees meer
Hoe u met een doordacht voorraadbeheer concurrenten de loef afsteekt 13.01.2023
Lees meer
Uw goed voornemen voor 2023? Stap over op elektronische facturatie 12.01.2023
Lees meer
Een pakket fiscale en sociale maatregelen in de programmawet 09.01.2023
Lees meer
Een offerte opstellen: dit moet u zeker vermelden 08.01.2023
Lees meer
Langdurig afwezige werknemers? Zo integreert u hen opnieuw in uw organisatie 06.01.2023
Lees meer
Nieuwe mogelijkheid om u te identificeren op een overheidswebsite 19.12.2022
Lees meer
Effectentaks 2.0 doorstaat toets van Grondwettelijk Hof 16.12.2022
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb