• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Vriendenaandeel of winwinlening: Vlaamse ondernemingen kunnen kiezen
  • Eén aandeelhouder in NV en BV: het kan maar …
  • Rekening-courant: maximum rentevoet bekend

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy

Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten

Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.

Inkomstenbelastingen

Er is heel wat rechtspraak over belastingplichtigen die een manege of een paardenfokkerij beginnen en daarbij de kosten van die activiteit aftrekken van hun andere inkomsten. Na verloop van tijd blijkt dan dat de fiscus (vaak gevolgd door de rechtbanken) de activiteit als een hobby kwalificeert en de kostenaftrek herleidt tot nul.

Via datamining screent de fiscus ondernemingen die 5 jaar of meer na hun start nog steeds geen positieve resultaten kunnen voorleggen. De ondernemer krijgt een vraag om inlichtingen met de melding dat de bedoeling is om de kostenaftrek te verwerpen en zodoende het resultaat van de activiteit op nul te brengen.

Btw

Inzake btw komt de discussie minder voor omdat het winstgevend karakter van een onderneming daar eigenlijk niet doorslaggevend is. Tenminste volgens sommige rechtspraak. Het hof van beroep van Antwerpen staat alvast wel aan de kant van de belastingplichtige.

Na bijna 20 jaar komt de fiscus tot de ontdekking dat een vennootschap sinds zijn oprichting nog geen winst maakte. De vennootschap heeft als doel het fokken van sportpaarden en ze registreert zich voor btw-doeleinden als “dekstation voor paarden”.
Er is wel heel wat activiteit (er wordt gefokt, er wordt aan training gedaan, er is de verkoop van sperma en de vennootschap schrijft zich ook in voor professionele sportwedstrijden).
Maar de fiscus stelt vast dat er amper omzet is en al helemaal geen winst. Daarom meent de Btw-administratie dat de vennootschap niet als een btw-belastingplichtige kan kwalificeren waardoor ze de btw-aftrek verliest.

De zaak komt voor de rechtbank van Antwerpen die de fiscus in het gelijk stelt: de verrichtingen van de vennootschap zijn handelingen zonder economische waarde, omdat de zaak niet wordt gebruikt om er werkelijk duurzame opbrengsten uit te verkrijgen.
Het hof van beroep verbreekt dit arrest. Terecht, want btw-plicht is niet gekoppeld aan winst maken, maar wel aan de economische activiteit.

Beslissing van het hof van beroep

Voor het hof stelt de vennootschap dat zij wel degelijk een economische activiteit uitoefent: de vennootschap werd opgericht met een specifiek doel, is ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen, is onderworpen aan de vennootschapsbelasting.
Verder (en zeker niet minder belangrijk) toont de vennootschap ook aan dat ze over de nodige vergunningen beschikt, dat er een professionele infrastructuur aanwezig is. Er is ook personeel en ze beschikt over een groot paarden- en spermabestand.
Er worden ook effectief verkopen gerealiseerd.
De activiteit is weliswaar niet rendabel maar dat is voor btw-doeleinden niet relevant.

De fiscus kijkt naar de definitie van “economische activiteit”. Opdat er sprake is van een economische activiteit spelen elementen zoals de aard van de geëxploiteerde zaak, de wijze en de context van verwerving, de inkomsten die uit deze exploitatie worden verkregen, de wijze van financiering van de activiteit, het al dan niet bestaan van actieve handelingen inzake commercialisering, de exploitatievoorwaarden, de hoedanigheid van de exploitant, de aard van het cliënteel, enz.
De fiscus stelt vast dat er slechts een beperkt aantal belastbare handelingen worden gesteld, dat er vrijwel uitsluitend inkomende handelingen zijn, er structurele verliezen worden geleden en dat de vennootschap vooral gefinancierd worden via de rekening-courant van de zaakvoerster en kapitaalinjecties van verbonden ondernemingen.

Volgens de fiscus blijkt uit de feiten dat de vennootschap niet de intentie had om zich als professioneel paardenfokker op de markt te begeven maar dat het om een hobby gaat. Daarom beschouwt ze de vennootschap als eindverbruiker van de diensten en goederen die ze afnam en moet ze de btw terugstorten.

Het hof grijpt terug naar de definitie van “belastingplichtige”.
Het hof weerlegt in eerste instantie het argument dat uit het feit dat de vennootschap steeds verlieslatend is, mag afgeleid worden dat er geen economische activiteit zou zijn. Het volstaat dat er duurzame opbrengsten worden behaald. Niet dat er winst gemaakt moet worden.
In het Belgische wetboek wordt zelfs uitdrukkelijk gesteld dat er sprake kan zijn van een economische activiteit ongeacht of er winstoogmerk is.
Er is ook duurzaamheid want de vennootschap werd al opgericht in 1997 terwijl de discussie hier gaat over het tijdperk 2014-2017.
Het hof stelt dan vast dat de vennootschap wel degelijk een vergoeding krijgt voor haar diensten (waaronder de verhuring van stallen) of voor het sperma dat zij verkoopt.
De activiteit overstijgt volgens het hof het niveau van een hobby.

Verdeelde rechtspraak

Het hof van beroep van Antwerpen ziet dus geen hobby terwijl de rechtbank dat wel deed. Ook voor andere hoven werden al enkele gelijkaardige casussen voorgelegd met wisselende uitkomsten. In dit geval lijkt het er vooral op dat de activiteit voldoende professioneel werd aangepakt, met toch enige inkomsten (zij het onvoldoende) en over een langere periode. Maar het is een delicate discussie die soms - zoals in dit geval - slechts na jaren discussie beslecht kan worden.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Vriendenaandeel of winwinlening: Vlaamse ondernemingen kunnen kiezen 30.03.2021
Lees meer
Eén aandeelhouder in NV en BV: het kan maar … 26.03.2021
Lees meer
Rekening-courant: maximum rentevoet bekend 19.03.2021
Lees meer
Belastingvrije loonbonussen steeds beter ingeburgerd 09.03.2021
Lees meer
Bijklussen in 2021 01.03.2021
Lees meer
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben 24.02.2021
Lees meer
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten 22.02.2021
Lees meer
Nieuwe steunmaatregel: vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor opleiding van werknemers 18.02.2021
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb