• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Kunnen bestuurders failliet verklaard worden?
  • Ondernemingsnummer: het eerste cijfer kan ook een ‘1’ zijn
  • Voorzieningen aanleggen voor (on-)zekere kosten

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy
  • Vacature

Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus

Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.

Het CAP

Het Centraal Aanspreekpunt (CAP) is een onderdeel van de Nationale Bank. Sinds 2014 zijn alle Belgische financiële instellingen verplicht om aangifte te doen bij het CAP van de identiteit van hun cliënten en van de nummers van hun rekeningen en contracten.
Als de fiscus aanwijzingen heeft van belastingontduiking, dan kan zij over de betrokken belastingplichtige die informatie opvragen bij het CAP. De fiscus moet daarbij het artikel 322, § 3 van het WIB92 respecteren.

Voorheen moest de fiscus in een dergelijke situatie als het ware alle financiële instellingen aanschrijven om te weten te komen of de belastingplichtige over een rekening beschikte. De nieuwe regeling was dus zeker een belangrijke besparing qua inspanning en tijd.
Informatie over het saldo van de betrokken rekeningen kon de fiscus echter niet opvragen bij het CAP omdat deze instelling gewoon niet over die informatie beschikte.

Nu ook de saldi

Het was al aangekondigd in het regeerakkoord, en eind 2020 werd het ook in een wet opgenomen: de banksaldi van Belgische rekeningnummers moeten overgemaakt worden aan het CAP.

Financiële instellingen worden verplicht om het periodieke saldo van de bank- en betaalrekeningen én het geglobaliseerde bedrag van een geheel van uitdrukkelijke bedoelde contracten mee te delen aan het CAP.
De fiscus kan vervolgens bij het CAP, op basis van de artikelen 322, § 3 van het WIB92 en artikel 75 van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen, die gegevens raadplegen in het kader van de invordering van de schuldvorderingen.

Maar ze kan ze ook raadplegen in het kader van de belastingheffing met het oog op de verificatie van de verschuldigde belasting (niet alleen inzake inkomstenbelastingen maar ook voor de met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen en voor de btw).
Dat kan niet zomaar. De fiscus moet voorafgaand onderzoek hebben uitgevoerd.

Praktisch

De praktische uitvoering van deze wetswijziging moet nog op punt gezet worden. Via een koninklijk besluit moet nog bepaald worden hoe vaak de gegevens moeten meegedeeld worden evenals de drempelbedragen om de mededelingsverplichting te activeren.

Concreet betekent dit dat als het saldo van een rekening of het globaal bedrag van bepaalde contracten onder dat drempelbedrag blijft, de informatie niet moet overgemaakt worden.
Maar als het minimumbedrag werd overschreden tussen twee rapporteringsmomenten, dan moet de bank het saldo sowieso bij het volgende rapporteringsmoment toch aan het CAP overmaken.
En als op een rapporteringsmoment het minimumbedrag overschreden werd, dan moet niet alleen het saldo overgemaakt worden van dat rapporteringsmoment, maar ook het saldo op alle volgende rapporteringsmomenten, ongeacht de grootte ervan.

Inwerkingtreding

De regels inzake de mededeling van de saldo's en de mogelijkheid om ze te raadplegen via het CAP, zijn op 31 december 2020 in werking getreden. Maar de eerste mededeling van de saldi en bedragen voor de jaren 2020 en 2021 moeten pas worden uitgevoerd ten laatste op 31 januari 2022. Op vraag van de NBB, kan de regering deze termijn verkorten of verlengen met een maximum van 6 maanden.

Voor de jaren 2022 en volgende wordt de periodiciteit later nog bepaald in een koninklijk besluit.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Kunnen bestuurders failliet verklaard worden? 29.07.2022
Lees meer
Ondernemingsnummer: het eerste cijfer kan ook een ‘1’ zijn 27.07.2022
Lees meer
Voorzieningen aanleggen voor (on-)zekere kosten 20.07.2022
Lees meer
Kan de fiscus dezelfde feiten twee keer sanctioneren? 11.07.2022
Lees meer
Plan het bezoek van de fiscus 04.07.2022
Lees meer
Cryptowinst en -verlies fiscaal bekeken 01.07.2022
Lees meer
Laadpalen: eerste wijziging aan nieuwe wetgeving 21.06.2022
Lees meer
Verblijfskosten in België: fiscaal aftrekbaar bedrag 20.06.2022
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb