• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Zo bewaart u in 2023 beter de balans tussen werk en vrije tijd
  • Hoe u met een doordacht voorraadbeheer concurrenten de loef afsteekt
  • Uw goed voornemen voor 2023? Stap over op elektronische facturatie

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy
  • Vacature

Wanneer zijn bezoldigingen betaald?

Het Wetboek van de Inkomstenbelastingen (WIB) zegt dat bezoldigingen van bedrijfsleiders belastbaar zijn op het ogenblik dat ze verleend of toegekend zijn. Over de bedrijfsvoorheffing zegt de wet dat de voorheffing moet ingehouden worden als de lonen betaald of toegekend worden. Het hof van beroep van Luik gaf onlangs een beetje meer uitleg bij de begrippen “toekennen”, “verlenen” en “betalen”.

Luxemburgse vennootschap in slechte papieren

Een Belgisch echtpaar werkt voor een Luxemburgse vennootschap. Zij als werknemer, hij als bedrijfsleider. In zo'n internationale situatie moeten we altijd even naar het dubbelbelastingverdrag kijken welke van de 2 staten de belasting mag heffen. In dit specifieke geval blijkt de belastingheffing aan België toe te komen.

Op een bepaald ogenblik komt de vennootschap in de problemen en ze slaagt er niet meer in de bezoldigingen volledig te betalen. De bezoldigingen werden wel volledig ingeschreven op de individuele loonrekening maar ze werden niet volledig uitgekeerd.

De fiscus stelt dat vast en wil de bezoldigingen voor hun volledigheid belasten... immers, door de sommen in te schrijven op de individuele rekening zijn ze “toegekend” en daarom zijn ze ook belastbaar in hoofde van de genieter.
De fiscus beseft uiteraard ook wel dat de sommen niet volledig werden uitgekeerd: ze bevestigt dan ook dat de echtgenoten vrijwillig afstand hebben gedaan van een deel van de bezoldiging om de vennootschap niet te schaden.

Maar de sommen waren dus wel ingeschreven op de rekening. Dit houdt volgens de administratie in dat ze beschikbaar waren. De reden waarom ze niet werden uitbetaald is een vrije keuze van de genieters om de fondsen ter beschikking te houden van de vennootschap.
De zaakvoerder had ook andere beslissingen kunnen nemen. Hij had kunnen beslissen om de bezoldiging niet toe te kennen, of de vennootschap een lening laten aangaan om de bezoldigingen wel effectief uit te keren.

Cash-stelsel

Het hof van beroep van Luik ziet dat toch anders. Het hof herhaalt eerst dat voor bezoldigingen het “cash-stelsel” van toepassing is. Bij zelfstandigen en vennootschappen zijn winsten belastbaar van zodra zij geboekt (moeten) worden. Het feit dat de effectieve betaling pas later komt, is voor deze laatsten niet relevant.
Bij bezoldigingen geldt dat er belasting is bij betaling of minstens bij effectieve toekenning die voor de belastingplichtige een vermogensverrijking uitmaakt.
Er is maar sprake van een toekenning als de bezoldigde kan beschikken over zijn bezoldiging door de boeking op een beschikbare rekening. Als hij of zij er niet kan over beschikken door een omstandigheid onafhankelijk van de wil van de begunstigde, dan is er geen sprake van toekenning.

In dit geval gaat het hof dieper in op de financiële mogelijkheden van de vennootschap. Die was behoorlijk slecht, de vennootschap had zelfs een negatief eigen vermogen. Het feit dat de bezoldigingen niet effectief werden uitbetaald, is volgens het hof niet noodzakelijk het gevolg van een akkoord tussen de vennootschap en de belastingplichtigen. In dit geval kon de vennootschap de bezoldigingen niet betalen door economische omstandigheden.

Het arrest is gunstig voor de belastingplichtige maar toch wel wat verrassend. Het hof gaat redelijk snel over het feit dat de zaakvoerder zelf kon beslissen hoeveel hij kon toekennen. Hij besliste om een bepaalde som toe te kennen, en vervolgens die niet helemaal uit te betalen.
Heel vlot gaat het hof er van uit dat de beslissing om de bezoldiging niet effectief uit te keren gewoon werd ingegeven door de omstandigheden en dus onontkoombaar was.
Een redenering die misschien niet voor elke rechtbank of hof standhoudt.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Zo bewaart u in 2023 beter de balans tussen werk en vrije tijd 19.01.2023
Lees meer
Hoe u met een doordacht voorraadbeheer concurrenten de loef afsteekt 13.01.2023
Lees meer
Uw goed voornemen voor 2023? Stap over op elektronische facturatie 12.01.2023
Lees meer
Een pakket fiscale en sociale maatregelen in de programmawet 09.01.2023
Lees meer
Een offerte opstellen: dit moet u zeker vermelden 08.01.2023
Lees meer
Langdurig afwezige werknemers? Zo integreert u hen opnieuw in uw organisatie 06.01.2023
Lees meer
Nieuwe mogelijkheid om u te identificeren op een overheidswebsite 19.12.2022
Lees meer
Effectentaks 2.0 doorstaat toets van Grondwettelijk Hof 16.12.2022
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb