• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Vierdaagsewerkweek geen hoogvlieger
  • Zo scoort u met uw b2b-webshop
  • Financiële metrics om in het oog te houden om cashflowproblemen voor te blijven

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy
  • Vacature

Wat veranderde er voor de bestuurders in het WVV?

Wie WVV zegt, denkt meteen aan de nieuwe regels voor vennootschappen. Een kapitaalloze BV, nieuwe regels inzake stemrecht, een andere invulling voor de coöperatieve vennootschap, … Maar ook voor de bestuurders veranderde er heel wat.

Belangenvermenging

Het nieuwe WVV bevat een ruime en vooral strengere regeling voor belangenconflicten binnen een onderneming.
De eerste nieuwigheid is de onthoudingsplicht: de bestuurders van BV's, CV's en NV's mogen niet meer deelnemen aan de beraadslaging en de stemming over een verrichting waar er sprake is van een belangenvermenging. Dit was onder het oude vennootschapswetboek wel mogelijk (behalve bij publieke NV's).

Is er een potentieel belangenconflict voor alle bestuurders, dan moet de verrichting voorgelegd worden aan de algemene vergadering. Keurt de algemene vergadering de beslissing of de verrichting goed, dan kan het bestuursorgaan ze uitvoeren. Ook als er maar één bestuurder is, moet de algemene vergadering beslissen. Is die enige bestuurder tevens ook de enige aandeelhouder, dan mag hij de beslissing zelf nemen en de verrichting uitvoeren.

Let op: als er sprake is van een belangenconflict, dan moet dit (net zoals voorheen) gepubliceerd en omschreven worden in de notulen van de betrokken vergadering. Die notulen moeten in hun geheel opgenomen worden in het jaarverslag of in een stuk dat samen met de jaarrekening wordt neergelegd.
Is de enige bestuurder ook de enige aandeelhouder, dan moet er een bijzonder verslag bij de jaarrekening worden gevoegd. Dat bijzonder verslag bevat de overeenkomst gesloten tussen de bestuurder en de vennootschap.

Worden deze regels niet nageleefd, dan kan de nietigheid van het besluit gevorderd worden door de vennootschap én door elke belanghebbende.
Deze nieuwe regels gelden ook voor bestuurders van CV's, VZW's en stichtingen

De nieuwe regels gelden voor bestuurders van ondernemingen opgericht na 1 mei 2019. Voor ondernemingen die al bestonden op dat ogenblik zijn ze van toepassing sinds 1 januari 2020 tenzij de statuten van de onderneming werden aangepast aan de nieuwe wetgeving vóór 1 januari 2020.

Vaste vertegenwoordiger

Als de rol van bestuurder wordt opgenomen door een andere rechtspersoon, dan wordt deze bestuurder-rechtspersoon vertegenwoordigd door een “vaste vertegenwoordiger”. Onder het oude wetboek van vennootschappen moest die vaste vertegenwoordiger ook effectief een professionele link hebben met die vennootschap. De vaste vertegenwoordiger moest immers gekozen worden uit de aandeelhouders, de bestuurders, de leden van de raad van bestuur of de medewerkers van de bestuurder-rechtspersoon.
Dat is niet langer nodig. Ook een derde partij kan nu dus vaste vertegenwoordiger zijn van een bestuurder-rechtspersoon.
Anderzijds is het niet meer mogelijk om een andere rechtspersoon als vaste vertegenwoordiger te benoemen.

Nieuw is ook dat er naast de vaste hoofdvertegenwoordiger ook een plaatsvervanger benoemd kan worden. Die plaatsvervanger kan dan optreden als a) de hoofdvertegenwoordiger belemmerd is en b) er geen andere bestuurder is.

Het WVV bevat voor vaste vertegenwoordigers een dubbel cumulatieverbod. Een natuurlijk persoon kan niet langer in de raad van bestuur zetelen met twee hoeden op, namelijk enerzijds als vaste vertegenwoordiger en anderzijds als bestuurder.
Bovendien kan een natuurlijk persoon ook niet vaste vertegenwoordiger zijn van meerdere bestuurders-rechtspersonen binnen één onderneming. Meerdere keren vaste vertegenwoordiger zijn, telkens in een andere onderneming mag nog wel.

Ten slotte stippen we nog aan dat de regels inzake belangenconflicten voor bestuurders niet alleen gelden als er een belangenconflict zou zijn ten aanzien van de bestuurder-rechtspersoon, maar ook als er een belangenconflict is ten aanzien van de vaste vertegenwoordiger zelf (dus zonder dat de bestuurder-rechtspersoon een belangenconflict zou hebben).

Bestuurders zijn personeelsleden

Wat niet zo'n enorme ingreep lijkt, is het dat soms best wel: door bestuurders onder het begrip “personeel” te laten vallen worden tal van vennootschapsrechtelijke bepalingen met zekerheid van toepassing op bestuurders. Het gaat daarbij voornamelijk om verrichtingen met aandelen (kapitaalverhoging, inkoop van eigen aandelen, het toekennen van inschrijvingsrechten, ...) waarbij een bijzondere procedure geldt naargelang die verrichting voor personeel is of niet.

Worden dus beschouwd als personeel:

de natuurlijke personen die een arbeidsovereenkomst of een managementovereenkomst sloten met de vennootschap (of met dochtervennootschappen);

de rechtspersonen die een managementovereenkomst sloten met de vennootschap (of met dochtervennootschappen) (tenminste als die rechtspersonen door één enkele natuurlijke persoon worden vertegenwoordigd en die natuurlijke persoon er tevens de controlerende vennoot of aandeelhouder van is);

de leden van het bestuursorgaan van een vennootschap of dochtervennootschap(pen), met inbegrip van rechtspersonen van wie de vaste vertegenwoordiger ook de controlerende vennoot of aandeelhouder is.

Deze definitie van “personeel” geldt enkel voor de boeken 5 (BV's), 6 (CV's) en 7 (NV's). De grootte van een vennootschap (micro, klein of groot) is onder meer afhankelijk van het aantal personeelsleden. Maar die bepaling staat in boek 1 van het WVV en er wordt daarbij uitdrukkelijk verwezen naar het aantal personeelsleden die in de DIMONA-aangifte voor werknemers is opgenomen.

In dat verband moeten we nog toevoegen dat de bestuurder net zoals voorheen onderworpen is aan het sociaal statuut van zelfstandige. Het WVV laat echter wel toe om met die bestuurder ook een arbeidsovereenkomst te sluiten op voorwaarde dat die arbeidsovereenkomst op zich niets te maken heeft met het bestuurdersmandaat. In een dergelijk geval is de bestuurder voor zijn bestuursmandaat nog steeds onderworpen aan het zelfstandigenstatuut, hetzij in hoofdberoep, hetzij in bijberoep.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Vierdaagsewerkweek geen hoogvlieger 29.09.2023
Lees meer
Zo scoort u met uw b2b-webshop 21.09.2023
Lees meer
Financiële metrics om in het oog te houden om cashflowproblemen voor te blijven 18.09.2023
Lees meer
In 6 stappen naar een groen wagenpark voor uw bedrijf 13.09.2023
Lees meer
Fiscus verduidelijkt praktische aspecten belastingvermindering voor laadpalen elektrische auto's 13.09.2023
Lees meer
30 september 2023: deadline om in 2022 betaalde EU-btw terug te vragen 04.09.2023
Lees meer
Belastingvermeerdering vermijden? Vergeet uw voorafbetaling niet! 01.09.2023
Lees meer
Kmo's geen voorstander van afschaffing ziektebriefje 30.08.2023
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb