• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
  • Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
  • Nieuwe steunmaatregel: vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor opleiding van werknemers

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy

Btw-aftrek voor weggeschonken goederen: nieuwe formaliteiten

Als u als handelaar/onderneming goederen koopt, dan kan u de btw op de aangekochte goederen meteen aftrekken. Als u die goederen achteraf toch niet verkoopt maar ze voor uzelf gebruikt of ze wegschenkt, dan moet u daar voor uzelf weer btw op aanrekenen. Er zijn uitzonderingen mogelijk. Sinds 2019 zijn die uitzonderingen strikt geregeld maar op 1 juli zijn de regels een beetje veranderd.

Voedingsmiddelen

In 2019 werd de problematiek van het wegschenken van handelsgoederen grondig hervormd. Er was enerzijds een KB van 28 mei 2019 dat de aftrek regelt voor weggeschonken voedingsmiddelen en anderzijds een wet van 7 april 2019 over de niet-voedingsmiddelen.

Schenkt u voedingsmiddelen weg, dan kan u die btw-aftrek toch behouden als de schenking gedaan werd voor 'liefdadigheidsdoeleinden' en de voedingsmiddelen niet meer verkocht kunnen worden aan de 'oorspronkelijke commercialisatievoorwaarden'. Het gaat dan om voedingsmiddelen die net vóór of op vervaldag zijn en die weggegeven worden aan bepaalde organisaties.
Origineel was voorzien dat als u goederen schenkt aan caritatieve organisaties, deze organisaties erkend moeten zijn door de bevoegde overheid. Maar niet elke “bevoegde overheid” heeft zo'n formele erkenningsprocedure. Daarom volstaat het voortaan dat de betrokken organisatie een verklaring kan voorleggen vanwege de bevoegde overheid waarin deze bevestigt dat de organisatie voldoet aan alle voorwaarden.

Het nieuwe KB waarin deze versoepeling staat, bepaalt ook nog dat verdeelplatformen (organisaties die de goederen niet zelf aan behoeftigen verdelen maar ze doorgeven aan andere instanties) in aanmerking komen als “begunstigde van de schenking”. Maar die verdeelplatformen moeten wel erkend worden door de fiscus.

Anderzijds brengt het nieuwe KB ook een verstrenging met zich mee. Om te vermijden dat u btw verschuldigd bent op de schenking moet u enkele formaliteiten vervullen. Voor elke individuele schenking moet u een document opstellen waarop u gegevens vermeldt waaruit blijkt dat de btw-vrijstelling terecht is. Het nieuwe KB verplicht u om voortaan te vermelden waarom de goederen niet meer kunnen verkocht worden tegen de normale commercialisatievoorwaarden.

Niet-voedingsmiddelen

Ook niet-voedingsmiddelen kunnen weggeschonken worden zonder dat er btw verschuldigd is wegens onttrekking. De belangrijkste voorwaarden zijn dat het moet gaan om 'levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen', die niet meer verkocht kunnen worden tegen de oorspronkelijke commercialisatievoorwaarden en die worden weggeschonken voor liefdadigheidsdoeleinden.

Het nieuwe KB verduidelijkt dat de goederen die u schenkt, levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen moeten zijn “waarvan de wederverkoopwaarde aanzienlijk vermindert vanaf het eerste gebruik”.

Verder gaat het KB in op de redenen waarom de goederen niet meer verkocht kunnen worden aan de normale prijs: de oorzaak daarvan moet namelijk zijn:

de houdbaarheidsdatum of de gebruiksdatum van het goed nadert of is verlopen op het tijdstip van de onttrekking van het goed;

de verpakking van het goed is beschadigd of niet in overeenstemming met de commercialisatiestandaard van de fabrikant of handelaar;

het goed beantwoordt niet aan de productiestandaard vastgelegd door de fabrikant; of

 de gebruikelijke commercialisatieperiode voor het goed is verlopen.

De belastingadministratie had dit eerder al toegelicht in een circulaire. Ook andere elementen uit die circulaire worden nu opgenomen in het KB. Caritatieve organisaties die geen formele erkenningsprocedure hebben, worden toch aanvaard als 'begunstigde van de schenking' als de bevoegde overheid bevestigt dat zij aan alle voorwaarden voldoen en ook verdeelplatformen komen in aanmerking als begunstigde.
Maar ook hier komt er een verplichting bij: u moet voortaan melden waarom de goederen niet meer kunnen verkocht worden tegen de normale commercialisatievoorwaarden.

Sinds 1 juli 2020

De regeling geldt voor “onttrekkingen” sinds 1 juli 2020. In de mate dat het KB eigenlijk de regels van de circulaire overneemt maakt dat niet zoveel uit, maar u moet dus wel voor ogen houden dat u voortaan ook melding moet maken van de reden waarom u de goederen niet meer aan de normale verkoopprijs zou kunnen verhandelen.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben 24.02.2021
Lees meer
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten 22.02.2021
Lees meer
Nieuwe steunmaatregel: vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor opleiding van werknemers 18.02.2021
Lees meer
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus 15.02.2021
Lees meer
Minnelijke schikking met fiscus is geen aftrekbare beroepskost 10.02.2021
Lees meer
Te goedkoop verkocht: belastbaar bij koper? 08.02.2021
Lees meer
Verlenging levensduur van maaltijdcheques en varianten 06.02.2021
Lees meer
De digitale algemene vergadering van uw vennootschap 01.02.2021
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb