• Telefoon: +32 (0)2 582 09 84
  • Email: info@accountancydhooghe.be
Accountancy D'hooghe
Accountancy D'hooghe
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Zo bewaart u in 2023 beter de balans tussen werk en vrije tijd
  • Hoe u met een doordacht voorraadbeheer concurrenten de loef afsteekt
  • Uw goed voornemen voor 2023? Stap over op elektronische facturatie

Diensten

  • Accountancy
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Overname en opvolging
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Overname en opvolging
  • Nuttige Info
    • Nuttige nummers
    • Nuttige links
  • Nieuws
  • Login
  • contact
  • Privacy policy
  • Vacature

Onderhoudsgeld naar het buitenland

Onderhoudsgelden zijn, onder voorwaarden, aftrekbaar ten belope van 80% van het uitgekeerde bedrag. Waar de genieter gevestigd is, is eigenlijk zonder belang voor de aftrekbaarheid. Maar als die genieter in het buitenland zit, dan spelen er andere verplichtingen.

Voorwaarden voor de aftrek

De aftrek van onderhoudsgeld is onderworpen aan 3 voorwaarden.

In eerste instantie moet er een wettelijke onderhoudsverplichting bestaan. Een dergelijk onderhoudsverplichting bestaat tussen (ex-)echtgenoten, ten aanzien van kinderen en van ouders, soms zelfs ten aanzien van aangetrouwde familieleden. Ten aanzien van familieleden in de zijlijn (broers, zussen, neven en nichten) is er geen wettelijk onderhoudsverplichting. Tussen feitelijk samenwonenden evenmin.

De tweede voorwaarde is dat de onderhoudsplichtige en de begunstigde geen deel uitmaken van hetzelfde gezin. U heeft dus wel een wettelijke onderhoudsplicht ten aanzien van uw inwonende kinderen, maar de sommen die u betaalt kunnen niet in aftrek gebracht worden. Er bestaat heel wat discussie of 'studenten op kot' al dan niet inwonend zijn. De belastingplichtige trekt meestal aan het kortste eind.

De derde voorwaarde is dat de onderhoudsuitkering op regelmatige wijze gebeurt. Dat moet u letterlijk nemen: maandelijks, trimestrieel ... Als u achterstallige onderhoudsgelden in één keer betaalt, is de betaling niet regelmatig en is de som dus niet aftrekbaar. Daarop bestaan enkele uitzonderingen (namelijk bij een gekapitaliseerde onderhoudsuitkering, bij een achterstal die door een rechtbank wordt toegewezen en als u als onderhoudsplichtige een niet-regelmatige kost van de begunstigde ten laste neemt (bv. een stookolie-factuur)).

Geen voorwaarde

Er bestaan wat misverstanden over de voorwaarden en meer bepaald over wat niet als voorwaarde moet gezien worden.
Het is allereerst niet vereist dat de onderhoudsuitkering betaald wordt na een gerechtelijke beslissing. Ook als de onderhoudsuitkering gebaseerd is op een onderlinge afspraak, is de uitkering aftrekbaar.
Het feit dat de onderhoudsuitkering al dan niet belast wordt bij de genieter is evenmin van belang. De kans is wel groot dat de begunstigde belast zal worden als hij/zij in België woont, omdat de voorwaarden voor de belastbaarheid het spiegelbeeld zijn van de voorwaarden voor de aftrekbaarheid.
Woont de begunstigde in het buitenland, dan speelt het evenmin een rol of hij/zij er belastingen op betaalt, maar er zijn dan andere elementen die beginnen te spelen en waar u als onderhoudsplichtige zeker aandacht moet voor hebben.

Buitenlandse begunstigde

Is de begunstigde geen inwoner in België, dan heeft hij/zij in België ook geen fiscale verplichtingen voor de ontvangen sommen. Wellicht heeft hij/zij die wel in het land waarvan hij/zij wel inwoner is.
Maar de onderhoudsplichtige moet de volgende 3 fiscale verplichtingen zorgvuldig naleven.

1. Bedrijfsvoorheffing inhouden

De eerste verplichting die u als onderhoudsplichtige heeft, is bedrijfsvoorheffing (BV) inhouden. De BV op onderhoudsuitkeringen bedraagt 26,75% op 80% van de uitkeringen (of van de kapitalen die het onderhoudsgeld vervangen).
U moet de BV niet inhouden als de begunstigde in een land woont waarmee België a) een dubbelbelastingverdrag heeft dat b) de belastingheffing op onderhoudsuitkeringen toewijst aan de woonstaat van de begunstigde en c) u kan aantonen dat de begunstigde daar ook effectief woont. België heeft momenteel zo'n 90 verdragen en meestal voorzien die verdragen dat de woonstaat van de begunstigde de onderhoudsuitkeringen mag belasten.
Omgekeerd: u moet bedrijfsvoorheffing inhouden als de begunstigde in een land woont waarmee we geen dubbelbelastingverdrag hebben of als het toepasselijke verdrag de belastingheffing toewijst aan België.

2. Bedrijfsvoorheffing aangeven (zelfs bij vrijstelling)

U mag die ingehouden BV natuurlijk niet zelf houden: u moet ze doorstorten aan de Schatkist. Tegelijk moet u ook een aangifte BV indienen.
Als u geen BV moest inhouden omdat er een verdrag is, dan moet u uiteraard ook niets doorstorten, maar ... u moet wel nog een aangifte indienen! U kan dat doen via de e-service Finprof.
Let op: u heeft niet zo veel tijd om de BV door te storten en de aangifte in te dienen. In principe heeft u 15 dagen na het verstrijken van het trimester waarin u de uitkeringen betaalde. Maar is de BV hoger dan 40.799 euro (voor aanslagjaar 2020) dan heeft u slechts twee weken na het verstrijken van de maand waarin u de uitkering heeft betaald.

3. Een ficheverplichting

Ten slotte heeft u als onderhoudsplichtige ook een ficheverplichting (enkel als de begunstigde in het buitenland woont). Ongeacht of er een dubbelbelastingverdrag is of niet, of er BV werd ingehouden of niet, u moet via Belcotax een fiche 281.30 opstellen en indienen. De deadline voor een dergelijke fiche is 1 maart van het jaar volgend op het jaar waarin u het onderhoudsgeld betaalde.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Zo bewaart u in 2023 beter de balans tussen werk en vrije tijd 19.01.2023
Lees meer
Hoe u met een doordacht voorraadbeheer concurrenten de loef afsteekt 13.01.2023
Lees meer
Uw goed voornemen voor 2023? Stap over op elektronische facturatie 12.01.2023
Lees meer
Een pakket fiscale en sociale maatregelen in de programmawet 09.01.2023
Lees meer
Een offerte opstellen: dit moet u zeker vermelden 08.01.2023
Lees meer
Langdurig afwezige werknemers? Zo integreert u hen opnieuw in uw organisatie 06.01.2023
Lees meer
Nieuwe mogelijkheid om u te identificeren op een overheidswebsite 19.12.2022
Lees meer
Effectentaks 2.0 doorstaat toets van Grondwettelijk Hof 16.12.2022
Lees meer
Alle nieuws
Accountancy Bij ons kan je terecht voor het opmaken van jouw balans en jaarrekening. Het is de basis om gefundeerde beslissingen te nemen ivm je zaakvoering en verdient dus een professionele en kwalitatieve opvolging. Tevens doen we een beroep op een aantal digitale tools voor een efficiënte en transparante manier van werken.
Lees meer
Fiscaliteit Fiscaliteit is veel meer dan het indienen van de personen- of vennootschapsbelasting. We geven ook proactief advies: welke nieuwe fiscale of juridische pistes zijn mogelijk interessant voor je zaak? Hoe matchen we jouw persoonlijke plannen met slimme optimalisaties? En met welke toekomstige fiscale maatregelen hou je best nu al rekening?
Lees meer
Starters De beslissing om je eigen bedrijf of praktijk te starten is ongelooflijk spannend. Alleen ben je niet altijd even vertrouwd met de juridische, financiële of boekhoudkundige kant van de zaak. Gelukkig is dat geen must met een slimme expert aan je zijde. We zijn een erkende KMO portefeuille dienstverlener.
Lees meer
Overname en opvolging Een ander bedrijf overnemen? Je activiteit overlaten of stopzetten? Opvolging regelen voor je eigen zaak? Het zijn sleutelmomenten in je leven als ondernemer waarbij je een klankbord kan gebruiken om samen tot de juiste beslissingen te komen. We staan je als vertrouwenspersoon bij om je juridisch, financiëel of boekhoudkundig met kennis van zaken doorheen deze processen te loodsen.
Lees meer

openingsuren kantoor

Ons kantoor is open elke werkdag tussen 9 uur en 17 uur.
Op donderdagvoormiddag is er de wekelijkse markt en kan u niet parkeren op het Marktplein.

Contactgegevens

Accountancy D'hooghe BV
Marktplein 33
1740 Ternat
Tel +32 (0)2 582.09.84
Fax +32 (0)2 461.20.95
info@accountancydhooghe.be

BE 0876 314 925 - RPR Brussel
ITAA erkenning 50.030.374
Erkenning KMO portefeuille DV.A239136

logo ITAA
website door Kluwer EasyWeb